On je bio najmlađi kralj u istoriji Egipta. Vladao je od 1333-1323 p.n.e. Umro je sa 19 godina . Sin Akenatona koji je napravio najveću religijsku reformu.  Verovanje starih Egipćana koje je bio politeističko ( Amon Ra, supruga Mut, sin Honsu ) promenio je u monoteizam, u obožavanje sunčevog diska kao jedino božanstvo i jedinog pokretača.  Zbog toga je prestonicu politezima –  Luksor napustio i načinio novu prestonicu u Tel El Amarni  ( današnji grad Minja ) za svoju novu monoteističku religiju.

 

“”Otkrivanje Grobnice“”

1798 godina u Egipat su došle trupe Napoleona Bonaparte i od tada Egipat postaje jedna od francuskih kolonija. Napoleon između ostalog je došao sa vojskom naučnika koji su napisali delo u 26 tomova pod nazivom “ Opisi Egipta ” . Tu je bila zapisana Egipatska kultura, istorija i običaji. Na taj način naučnici iz svih delova sveta su čuli za Egipat i istorijska bogastva, to je dalo ideju Haurd karteru istoričaru i egiptologu da dođe u Egipat i potraži jednu neotkrivenu grobnicu u dolini kraljeva. Finansirao ga je bogati Lord Karnarvon.

Iskopavanja su započeta 1917 a trajala do 1922 godine. Pet godina je karter bezuspešno tragao za grobnicom, jednog dana je sedeo u dolini kraljeva i razmišljao o svom povratku jer bogati Lord karnarvon više nije želeo ulagati svoje novac uzalud. Karter je čuo zvuk jedne od lopata kako udara u kamen, u tom trenutku radnik je naišao na prvi stepenik koji je vodio u Tutankamonovu grobnicu.

karter je smesta poslao telegraf u Englesku lordu, na šta je ovaj došao, prokopali su rupu u prvom i u drugom zidu a onda ostali zapanjeni blagom koje su videli.

Svo blago se danas nalazi u Egipatskom nacionalnom muzeju osim sarkofaga od kvarca na čijim uglovima se nalaze 4 zaštitnika boginje:-  Izida, Neftis, Selkt, Nis, i mumija koja je u vrlo lošem stanju pa nije prebačena iz grobnice.

Na zidovima je iscrtano 12 babuna koji označavaju 12 sati noći i putovanja na onaj svet.